חשיבות הטיפול התזונתי בחולי סרטן

חולה הסוכרת אשר נמצא גם בתת תזונה הוא לרוב חולה בן למעלה מ- 70 שנה,  המתמודד עם מחלת הסוכרת מזה שנים, ומטופל בתרופות רבות לטיפול בבעיות בלב, מוח או כליות, הפוגעות ברמת התאבון שלו.

רוב האנשים משוכנעים כי סוכרת היא מחלה הקשורה למשקל עודף. אבל במקרה של סוכרת מבוגרים, היא מתקיימת לעיתים לצד תת תזונה. כיצד מטפלים בשתי התופעות גם יחד?המשיכו לקרוא

במקביל למגיפת הסוכרת שהולכת ומתגברת ברחבי העולם, סוכרת מבוגרים נמצאת בעלייה מתמדת בפני עצמה. 23% מכלל האוכלוסייה מעל גיל 65 מאובחנים עם סוכרת, ולקבוצה זו מאפיינים והתמודדויות מיוחדות משלה. אחת מהתופעות הייחודית לאוכלוסיית המבוגרים, היא שבירת המשוואה הגורסת כי סוכרת מגיעה בהכרח עם עודף משקל.

מחלת הסוכרת נובעת מחוסר איזון בין רמות הסוכר בגוף לבין רמות האינסולין, שהוא ההורמון העיקרי האחראי על הורדת הסוכר בדם והכנסתו לתוך תאי הגוף. סוכרת עלולה להגרם מחסר מוחלט של אינסולין (כפי שקורה בחולים עם סוכרת מסוג 1), אולם הסיבה העיקרית לסוכרת בעולם המערבי בכלל ובישראל בפרט, היא עמידות לאינסולין (סוכרת מסוג 2). זהו מצב בו הגוף מייצר אינסולין בכמויות נאותות, אולם להורמון השפעה פחותה, ועקב כך רמות הסוכר גבוהות מהרגיל. נכון לאמר כי עודף משקל ואכילת יתר הם גורם משמעותי לעמידות לאינסולין.יחד עם זאת, במחלת סוכרת ממושכת העמידות לאינסולין יכולה להוביל להתדלדלות של המאגרים התזונתיים בגוף וכתוצאה מכך לתת תזונה גם אצל אנשים שאינם בתת משקל.

מחקר חדש מגלה: סוכרת מבוגרים לא מגנה מפני תת תזונה

תת תזונה היא מצב שבו יש פגיעה או השלכות בריאותיות כתוצאה מאספקה לא נאותה של רכיבי המזון. בניגוד למה שהורגלנו לחשוב, תת תזונה אינה תופעה שמתרחשת רק במדינות מתפתחות, היכן שחסר מזון ואנשים סובלים מרעב. למעשה, יש אנשים שסובלים מתת תזונה מבלי לחוש רעב, ואפילו מבלי להיות רזים באופן מיוחד. מחלות שונות, תרופות, אשפוזים ומצבים נפשיים, משפיעים על מידת התיאבון, ויכולים להביא אדם למצב של תת תזונה, מבלי ששם לב לכך.

הסיכון לתת תזונה גדל כשמתקרבים לגיל השלישי. לפי סקר “מצב בריאות ותזונה” הלאומי שנערך בישראל לגבי השנים 2005-2006 נמצא כי כ-28% מהנשים וכ-16% מהגברים הקשישים נמצאים בסיכון לתת תזונה. בקרב חולים המאושפזים בבית החולים, המספר גבוה יותר ועלול להגיע ל 30-40%. לאור העובדה כי לתת תזונה אין תלונות מיוחדות, קיים קושי באבחון, ויש צורך במודעות גבוהה לצוות המטפל כמו גם למטופל ומשפחתו לשם איתור וטיפול.

במחקר חדש שבוצע בבית החולים וולפסון נמצא כי הסיכון לתת תזונה בקרב חולים מאושפזים אינו שונה בין חולי הסוכרת לחולים ללא סוכרת וכי בניגוד לדעה הרווחת סוכרת אינה קשורה רק להשמנה. מעבר לכך, התגלה במחקר כי לשילוב בין סוכרת ותת תזונה, השלכות מרחיקות לכת. עוד נמצא כי חולי סוכרת בתת תזונה מאושפזים לזמן רב יותר ומתים יותר במהלך אשפוז, בהשוואה לחולי סוכרת ללא תת תזונה, ואף יותר מחולים בתת תזונה שאינם סוכרתיים.

חולה הסוכרת אשר נמצא גם בתת תזונה הוא לרוב חולה בן למעלה מ-70 שנה, המתמודד על מחלת הסוכרת מזה שנים, ומטופל בתרופות רבות לטיפול בבעיות בלב, מוח או כליות, הפוגעות ברמת התאבון שלו. בנוסף, קצב איבוד מסת השריר, רקמה האחראית בין היתר על ויסות הסוכר בגוף והירידה בכוח השריר, מואץ בקרב חולים אלו יותר בהשוואה לאדם ללא סוכרת.

איך מטפלים בשילוב של תת תזונה וסוכרת מבוגרים?

האתגר שאנחנו ניצבים בפניו כאשר סוכרת מבוגרים ותת תזונה נפגשים, הוא מורכב במיוחד. מחד המצב של התת תזונה דורש העשרה תזונתית בחלבון, ויטמינים, מינרלים וקלוריות. מאידך, אם הקלוריות הללו מגיעות ממקור פחמימתי, הן עלולות לפגוע באיזון הסוכר בדם. המטרה בטיפול אם כן היא להעשיר את תפריטו של המבוגר ולשפר את מצבו התזונתי, מבלי להפר את איזון הסוכרת.

לשם כך יש להשתמש במזון שהוא עשיר בקלוריות אך דל יחסית בסוכרים זמינים. לאדם השוקל כ 70 ק”ג ינתנו המלצות לצרוך כ 100 גר’ חלבון ליממה, מפוזר בצורה אחידה ב 3 ארוחות ליום, וכ-2100 קלוריות. כדי להגיע לתוצאות הללו, ניתן להשתמש במזון רפואי המותאם להזנה של חולי סוכרת. גלוצרנה פלוס, למשל הוא המזון היחידי בישראל אשר מכיל הרכב פחמימות ייחודי עם מנגנון ספיגה איטי והרכב שומנים עשיר בשמנים חד בלתי רווים התואם את המלצות איגוד הסוכרת האמריקאי (ADA) ואיגוד הקרדיולוגי האמריקאי (AHA) כמו גם בעל תו של א.י.ל (איגוד ישראלי לסוכרת) ויכול להוות תוספת קלורית משמעותית. השימוש במזון רפואי הוא בהמלצה ובפיקוח של רופא או דיאטן–תזונאי.

לסיכום, אמנם עבור אנשים מבוגרים החיים עם סוכרת דורשים תשומת לב מיוחדת – אבל עם המידע הנכון, וההקפדה על כל הפרטים, אפשר להתגבר יחדיו, ולהגיע לתוצאות חיוביות.

 

 

לדף מוצר גלוצרנה פלוס

אולי יעניין אותך גם