תת תזונה בקשישים

רונית דוייב, B.Sc Nut, MBA
מנהלת רפואית

במדינות המפותחות, הגורם העיקרי לתת תזונה בקרב קשישים הוא מחלות.

לתת-תזונה השלכות שליליות על החלמת המטופלים. אוכלוסיית הקשישים פגיעה יותר למחלות ועוברת תהליכי הזדקנות, המשפיעים על הרכב רקמות הגוף. כל אלה משפיעים גם על המצב התזונתי של הקשיש.

הסיבות והטיפול בתת-תזונה בקרב קשישים

לתת-תזונה השלכות שליליות על החלמת המטופלים. בקרב אוכלוסיית הקשישים נמצא כי תת-תזונה הינו מצב נפוץ יחסית.

ככלל מספרם של הקשישים (גילאי 65+) בישראל גדל בקצב חסר תקדים, והוא עומד היוםעל כ-10% מכלל האוכלוסייה. יש לציין,כי עם העלייה בתוחלת החיים, קצב הגידול של אוכלוסיית הקשישים גבוה מזה של האוכלוסייה הכללית. כמוכן, השימוש בשירותי בריאות בקרב אוכלוסיית הקשישים הוא נרחב יותר, שכן אוכלוסייה זו פגיעה יותר למחלות ועוברת תהליכי הזדקנות, המשפיעים על הרכב רקמות הגוף. כל אלה משפיעים גם על המצב התזונתי של הקשיש1.

תת-תזונה הינו מצב המוגדר כחוסר איזון בין צריכה תזונתית לבין דרישה תזונתית של חלבון ושאר רכיבים תזונתיים, המשפיע על חילוף החומרים וגורם להפרעה בתפקוד, לירידה במסת הגוף, ולהשפעה שלילית על תוצאות קליניות.

הגורמים לתת תזונה בקשישים

במדינות המפותחות, הגורם העיקרי לתת תזונה בקרב קשישים הוא מחלות. כל הפרעה, בין אם כרונית ובין אם אקוטית, עלולה לגרום לתת-תזונה או להחמיר מצב קיים של תת-תזונה2. את מכלול הסיבות לתת-תזונה ניתן לחלק לארבע קבוצות עיקריות¹:

  • סיבות רפואיות – תיאבון ירוד, בעיות דנטליות, בעיות בליעה, מחלות, זיהומים, נכות פיזית, צריכת תרופות וכיוב’.
  • סיבות חברתיות – בדידות, קושי ברכישת מזון, מצב כלכלי.
  • סיבות פסיכולוגיות – דמנציה, דיכאון, שכול.
  • אשפוז.

תת-תזונה בקרב קשישים קיימת במסגרות הבריאות השונות בשיעורים משתנים:

  • בבתי חולים² בין 20-50% סובלים מתת תזונה (נתונים עולמיים)
  • בקהילה³ בין 37-40% סובלים מתת תזונה (נתונים אירופאיים)
  • ביחידות לטיפולי בית5 בין 15-25% סובלים מתת תזונה (נתונים אירופאיים)
  • בבתי אבות 520-25% סובלים מתת תזונה (נתונים אירופאיים)
  • בישראל4 נמצא כי 44% מהקשישים, המאושפזים במחלקות הפנימיות, נמצאו בסיכון לתת-תזונה או נמצאו כסובלים מתת-תזונה.

אולי יעניין אותך גם