טיפול תזונתי במצבים של תת ספיגה

רונית דוייב, B.Sc Nut, MBA
מנהלת רפואית

חולים אשר סובלים מהפרעות בעיכול ובספיגה, מסיבות שונות, יכולים להיות מוזנים במזון ייעודי אלמנטלי/מפורק.

בעיות בפירוק ובמערכת העיכול עשויים להביא לכדי תת ספיגה של מזון, טיפול תזונתי ראוי יכול לסייע רבות ולמנוע נזקים נוספים לגוף.

המושג תת- ספיגה מתייחס לתהליכים, המתרחשים במעי וכוללים: בעיות בפירוק ובעיכול המזון ופגיעה בתפקוד של רירית המעי.

הסימפטומים, שמופיעים במערכת העיכול כתוצאה מתת ספיגה:

  • שלשול מימי ונפיחות, המלווה בבעיות עיכול של פחמימות
  • בחילות ו/או הקאות
  • צואה שומנית המלווה בבעיות עיכול של שומנים
  • סימפטומים שאינם ספציפיים כגון חולשה,עייפות, בצקות, דימומים, חולשת שרירים, כאבי עצמות, שברים פתולוגיים, שינויים בחוש הטעם, ירידה ביכולת ריפוי פצעים ועוד1.

בעיות בתפקוד של מערכת העיכול יכולות להופיע עקב: מחלות קשות, טראומה, ניתוח במערכת העיכול, IBD – Inflammatory Bowel Disease, כתוצאה מטיפולים כימותרפיים/רדיותרפיים ועוד.

חולים אשר סובלים מהפרעות בעיכול ובספיגה, מסיבות שונות, יכולים להיות מוזנים במזון ייעודי אלמנטלי/מפורק2. מזון ייעודי אלמנטלי/מפורק מוגדר ככזה, המכיל חלבון מפורק, בעיקר פפטידים וחומצות אמינו. גם הפחמימות והשומן יכולים להופיע בדרגות פירוק שונות, כך שהם נוחים לעיכול, כך לדוגמא שמן MCT (שמן המורכב מחומצות שומן בינוניות שרשרת הנספגות בקלות וביעילות), פחמימות כמלטודקסטרין וכיוב’2.

מוצרי מזון ייעודי אלמנטלי/מפורק

ויטל 1.5 קק”ל-משקה להשלמה תזונתית או לתזונה מלאה, עשיר בקלוריות, למצבי תת ספיגה

לדף מוצר ויטל

אליטרק – אבקה להכנת משקה לתזונה מלאה עבור חולים עם הפרעה בתפקוד מערכת העיכול

לדף מוצר אליטראק

חזרה לעמוד תזונה במצבים מיוחדים

References:
1.Assessment of Malabsorption. Darlene G Kelly. Modern Nutrition in Health and Disease/Editors: Shils ME. 10th ed.2006.
2.Enteral Feeding. Moshe Shike Modern Nutrition in Health and Disease/Editors:Shils ME, Olson JO, Shike M.8th ed.1994. 1419-1420.
3.Blaauw R. S Afr J Clin Nutr 2011;24(3):125-127

אולי יעניין אותך גם