הטיפול התזונתי בחולים במחלת כליות כרונית

רונית דוייב, B.Sc Nut, MBA
מנהלת רפואית

חולים אשר סובלים מהפרעות בעיכול ובספיגה, מסיבות שונות, יכולים להיות מוזנים במזון ייעודי אלמנטלי/מפורק.

הטיפול התזונתי בחולים במחלת כליות כרונית מתחלק על פי היותם מטופלים בדיאליזה או בהיותם במצב של פרה דיאליזה.

מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease- CKD) כוללת קבוצה של תסמונות, הקשורות לאובדן תפקודי הכליה עד כדי אי ספיקה. תזונה לחולי כליות עשויה לתת מענה לחלק מהתסמינים.

אי ספיקה כלייתית כרונית מלווה בירידה הדרגתית בתפקוד הכלייתי וגורמת לאצירת תוצרי מטבוליזם של חלבון, וכן לאגירת מים, וכתוצאה מכך לפגיעה בתפקוד האברים והמערכות השונות בגוף.

מידת חוסר התפקוד יכולה לנוע החל מאובדן קל של תפקודי הכליה ללא סימפטומים ועד לאובדן כולל של מגוון התפקודים הכלייתיים המחייב השתלה או טיפול באמצעות דיאליזה¹.

במהלך מחלת כליות כרונית עלולה להתפתח תת תזונה אשר הינה בעלת השלכות שליליות². טיפול באמצעות תזונה לחולי כליות חשוב ביותר ומתחלק לפי חולים המטופלים בדיאליזה או חולים הנמצאים במצב של פרה דיאליזה.

המטרות העיקריות להתערבות תזונתית במחלת כליות כרונית

  • לספק תזונה הולמת תוך הפחתת הצטברותם בדם של: נוזלים, תוצרי מטבוליזם החלבון, זרחן, אשלגן ונתרן.
  • להבטיח שמירה על מצב תזונתי אופטימאלי.
  • להאט את התקדמות המחלה.
  • תזונה במחלת כליות כרונית פרה-דיאליזה³

בחולי מחלת כליות כרונית (CKD) ללא דיאליזה דרוש מעקב תזונתי צמוד לשמירה על דיאטה דלת חלבון ומוגבלת באלקטרוליטים וכן, מעקב אחר הסטטוס התזונתי של החולה. דיאטה כזו יכולה לעכב את ההידרדרות בתפקודה כלייתי ולדחות את הצורך בטיפול בדיאליזה.

תזונה במטופלי דיאליזה

אחד הסיבוכים המאוחרים של מחלת כליות כרונית הנה תת תזונה. שכיחותה של תת תזונה במטופלי דיאליזה עומדת על 10-70% ואחד מכל חמישה ממטופלי דיאליזה סובל מתת תזונה בינונית עד קשה, העלולה להשפיע על סיכויי ההישרדות שלו.

הסיבות לתת תזונה בחולי דיאליזה: ירידה בצריכה, תסמונת אורמית, MIA Syndrome, חמצת מטבולית, השפעות אנדוקריניות, גורמים גסטרו אינטסטינלים ותהליך הדיאליזה המשרה קטבוליזם של חלבון. כיוון שמטופלי דיאליזה, הסובלים מתת תזונה הם בעלי פרוגנוזה נמוכה, הענקת חשיבות מספקת לתזונה לחולי כליות חשובה בגישה הטיפולית בחולים אלו.

מוצרי מזון ייעודי לטיפול בחולי כליה כרוניים

נפרו LP – משקה להשלמה תזונתית או להזנה מלאה לחולים במחלות כליה כרוניות (פרה דיאליזה).

נפרו HP – משקה להעשרה תזונתית או לתזונה מלאה עבור מטופלי דיאליזה.

מידע נוסף לאנשי מקצוע:

תזונה וריפוי פצעיםתזונה בטיפול נמרץתזונה לחולי מחלות נשימה חסימתיות

חזרה לקטגוריה מידע לאנשי מקצוע

References:

1. Renal Disorders and Nutrition.Joel D.Koppele.Modern Nutrition in Health and Disease/Editors:Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC. 9th ed.1998 1439-1472
2. K/DOQI Clinical practice guidelines for chronic kidney disease: Evaluation, classification, and stratification. Guidelines 9:.Association of level of GFR with nutritional status. 2002 National Kidney Foundation, Inc
3. K/DOQI Clinical practice guidelines for nutrition in chronic renal failure.B. Advanced chronic renal failure without dialysis.Am J Kidney Dis 35(6)S56-S63
4. Fouque D et al. EBPG Guidelines on nutrition. Nephrol Dial Transplant 2007 22 (suppl) :45-87
5. Cano N et al. ESPEN guidelines on enteral nutrition: Adult Renal Failure. Clin Nutr 2006;25:295-310

אולי יעניין אותך גם