תת תזונה בקשישים

"בגיל 40 , מתחיל תהליך של איבוד מסת שריר ותפקודו, התהליך הינו הדרגתי ומאופיין בירידה של כ- 8%-3%  במסת השריר, לכל עשור לאחר גיל 40, מצב זה מואץ בגיל השלישי ויכול להתדרדר לסרקופניה."

מחלת הסרקופניה מופיעה בגיל השלישי, אחרי שגרמה להידלדלות שרירים באופן הדרגתי במשך שנים. איך בכל זאת שומרים על הכוח גם בגיל מבוגר? הכנסו לקרוא

בביקור אצל רופא המשפחה או במאמר בעיתון על הגיל השלישי יתכן שכבר שמעתם את המושג "סרקופניה" – מושג שמתאר מצב של אובדן הדרגתי של שרירי השלד בגיל המבוגר, שבא לידי ביטוי באיבוד מסת שריר יחד עם ירידה בכוח השריר. "איבוד שריר עלול להוביל לבעיות רבות", אומר פרופ' יצהל ברנר, מנהל מערך לרפואה גריאטרית במרכז רפואי מאיר בכפר סבא, "ההשלכות הן פגיעה בניידות, חולשה, אוסטיאופורוזיס, ואף סוכרת ועלייה במשקל. הסיכון לנפילת קשישים גדל במקרים אלה, ומספר גדול של קשישים שנופלים לא ימשיכו את חייהם בקהילה ויזדקקו למסגרת טיפולית".

בדיקות לגילוי סרקופניה

קושי בהליכה למשל, או בעליית מדרגות עלולים להצביע על התחלת סרקופניה ומהווים סימן ללכת ולהיבדק. הבדיקות לאבחון סרקופניה מגוונות, וכוללות בדיקות פשוטות בקליניקה הכוללות מדידת כוח השריר ובדיקת התפקוד הפיזי או בדיקות מורכבות יותר בשלבים מתקדמים הכוללות: בדיקת MRI המספקת הערכה של מסת השריר בגוף, בדיקת DEXA לבחינת הרכב הגוף לרבות מסת השריר, בדיקת מוליכות חשמלית (מכשיר BIA) למדידת אחוזי שומן. .  (https://www.infomed.co.il/article-5610/(
שלבי הסרקופניה מוגדרים לפי חומרת המחלה: פרה-סרקופניה, מצב בו מופיע דלדול שרירים ללא סימני חולשת שרירים. סרקופניה, המאופיין גם במסת שריר נמוכה וגם בחולשת שרירים וסרקופניה חמורה המתאפיינת בדרך כלל גם בירידה בתפקוד הפיזי.
חשוב לזכור כי סרקופניה מאופיינת בירידה בתאיי השריר המובילה לירידה בחוזק השריר, מצב שונה מניוון שריר הנגרם כתוצאה מפגיעה עיצבית.

  מהם הגורמים לסרקופניה?

"סרקופניה הוא מצב של איבוד מואץ של מסת וכוח השריר בין אם כתוצאה מגיל מבוגר וחוסר פעילות גופנית ובין אם כתוצאה מחסרים תזונתיים, ממחלה או ארוע טראומתי, מצב זה מתבטא בירידה ביכולת התפקוד" מסביר פרופ' ברנר.

האם מדובר בבעיה נפוצה? "כן, סרקופניה היא בעיה מאוד נפוצה. מתוך האומדנים האחרונים עולה כי כ45 אחוז מאוכלוסיית ארצות הברית המבוגרת תסבול מאובדן מסת השריר, מספר שמגיע ל-18 מיליון בני אדם ועוד צפוי לעלות. לממצאים אלה יש גם מחיר כלכלי, כאשר כל חולה צפוי להוציא כ-900 דולר לשנה על טיפולים, כולל ביקורים רבים אצל הרופא".

מהספרות עולה כי אחד הגורמים העיקריים לסרקופניה הוא תזונה לקויה – המוגדרת כחוסר איזון בין צריכה תזונתית לבין דרישה תזונתית של חלבון ורכיבים תזונתיים נוספים. כשאדם מבוגר יורד במשקל באופן לא מכוון זהו דגל אדום, ויש לברר מה הסיבה לירידה במשקל. "בניגוד לאדם פעיל בגיל צעיר כשאדם מבוגר יותר שאינו פעיל, יורד במשקל, יש ירידה משמעותית במסת השריר ולאו דווקא ירידה במסת השומן", אומר פרופ' ברנר, "במקרים כאלה, קיימת האפשרות להשתמש במזון רפואי, כגון *אנשור פלוס אדוונס, שמהווה מקור להעשרה תזונתית מלאה ומאוזנת, ויכול להיצרך בתוספת לתפריט הרגיל".

 

לצד ההעשרה התזונתית, רצוי לקיים גם פעילות גופנית מסודרת, שמפחיתה את שיעור הירידה במסת השריר ובכוח, "עם זאת", מציין פרופ' ברנר, "חשוב לזכור שגם קשישים פעילים חווים ירידה בתפקוד שרירים".

 כך נזהה חסרים תזונתיים

בגיל השלישי, לא מעט אנשים סובלים מחסר תזונתי, גם בלי ידיעתם. הגורם העיקרי למצב זה, הוא מחלות, כרוניות או אקוטיות. גורמים נוספים הם ירידה טבעית בתאבון, צריכת תרופות, שינויים במערכת הבליעה ובעיות שיניים. גם האלמנט הנפשי והמנטלי לא נעלם מכאן, כאשר נושאים של דמנציה, דכאון, שכול, או בדידות עלולים להוביל לאכילה מועטה. כמובן שמצב כלכלי רעוע וקושי ברכישת מזון, לא עוזרים במצב זה.

 

חשוב לשים לב לסימנים, שמזהירים מפני חסר תזונתי בגיל השלישי:

  • ירידה  כללית בתיאבון
  • ירידה בחיוניות
  • סימני דכאון
  • שינוי בלבוש – האם הבגדים או התכשיטים רפויים על הגוף? האם שעון יד למשל רופף מבעבר?
  • סירוב לאכול – אפילו מאכלים אהובים
  • עודף שאריות של אוכל במקרר

סימנים אלה מהווים תמרורי אזהרה עבור בני הגיל השלישי עצמם ועבור בני המשפחה והסביבה הקרובה,  וכאן המקום להתערב בהתנהלות היומיומית וליזום קבלת עזרה וטיפול בשביל למנות התדרדרות והתפרצות מצבים כמו סרקופניה ואחרים. צריכת מוצרי מזון רפואי תשלים את החוסרים התזונתיים שנוצרו ותסייע לשפר את תפקוד הגוף.

בנוסף למזון הרפואי יש להקפיד על שילוב של תזונה עשירה בחלבון ופעילות גופנית מתאימה היכולים לסייע במיתון התופעה. ההמלצות התזונתיות לגיל השלישי כוללות:
– 3 ארוחות ביום עשירות בחלבון בכמות של כ- 20 – 30 גרם חלבון בכל ארוחה.
– צריכה של ויטמין D בכמות יומית של בין 1000 ל- 2000 יחידות בינלאומיות.
– הקפדה על תזונה ים תיכונית עשירה בירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים כגון שיבולת שועל וכן שמנים חד בלתי רוויים כגון שמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים.

 

*לשימוש בהמלצה ובפיקוח של רופא או דיאטן-תזונאי

מידע נוסף על תזונה רפואית בצל מחלה:

איבוד שריר בגיל השלישיאיבוד שרירמהו מזון רפואי שאלון אובדן מסת שריר

לחזרה לקטגוריה תזונה בגיל השלישי

אולי יעניין אותך גם